Sportfysiotherapie

Manuela Bijwaard

Msc Sportfysiotherapeute


Manuela is afgestudeert als Msc Sportfysiotherapeute. Alle klachten op sportgebied liggen binnen haar specialisme. Ze werkt graag met jongeren die sportgerelateerde klachten hebben. Alle overige klachten in dit genre behandelt zij ook met veel plezier.  

Telefoon: 0252-517145

Email: info@fysiotherapie-elsbroek.nl 

Werkzaam op locatie 1: Vincent van Goghsingel 2 (Hoofdlocatie) 


Verschil met fysiotherapie?

Sportfysiotherapie is een specialisering van het beroep fysiotherapie.
Sportfysiotherapie is gericht op het voorlichten, genezen en preventief behandelen van sporters. Sporters vragen meer van hun lichaam. Dit betekent dat het herstel vaak uitgebreider is dan een patiënt die gewone fysiotherapie nodig heeft.

Sporters moeten handelingen uitvoeren die vooral snelheid en explosiviteit bevatten. De sportfysiotherapie behandelt deze groep patiënten om na volledig herstel weer terug te keren in de sport.

Bij welke klachten kan sportfysiotherapie toegepast worden?


Sportfysiotherapie is vooral bedoeld voor mensen die hun sport door een blessure niet meer kunnen uitoefenen. Centraal staat dat sporters, zo snel mogelijk maar op een verantwoorde manier, hun sport weer kunnen hervatten. Daarnaast kan de sportfysiotherapeut u ook advies geven en begeleiden wanneer het gaat om het verbeteren van uw prestaties en het voorkomen van blessures.

De meeste klachten waarmee mensen naar de sportfysiotherapeut gaan, zijn blessures aan de knie, enkel en schouder. De therapie richt zich niet alleen op het herstel van de getroffen gewrichten, maar kan ook bedoeld zijn om juist die lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn.

Wat is sportfysiotherapie?


De sportfysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij preventie, voorlichting en advies voor iedereen die wil gaan sporten of sport als hobby of beroep heeft.

De sportfysiotherapeut behandelt cliënten die na ziekte of blessures weer aan het werk willen en/of weer willen sporten. Hij begeleidt en adviseert ervaren sporters die hun sport op elk niveau willen beoefenen. In de praktijk ziet de sportfysiotherapeut ook andere doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, bij wie sport wordt ingezet als onderdeel van de therapie.

Hoe ziet de sportfysiotherapie behandeling eruit?


De sportrevalidatie bestaat uit 2 delen die relevant zijn voor het slagen van de behandeling:

  •  Bij binnenkomst zal de sportfysiotherapeut een soort gerichte anamnese afnemen waarbij de analyse van de sporter het belangrijkste onderdeel is.
  •  Daarna wordt er een revalidatietraject opgezet dat bestaat uit het behandelen/trainen van verschillende aspecten die bij het sporten belangrijk zijn. De belangrijkste onderdelen van de revalidatie liggen voornamelijk bij de kracht, uithoudingsvermogen en snelheid.

Wordt sportfysiotherapie vergoed?

Bovenstaande therapievorm wordt in principe voor volwassenen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Afhankelijk van de soort aanvulling die u al dan niet heeft afgesloten, bestaat er een bedrag of een aantal behandelingen die door uw zorgverzekeraar worden vergoed. Wij helpen u graag om u te informeren over uw specifieke recht op verzekering, maar uiteindelijk bent u zelf verantwoordelijk voor de betaling van uw behandelingen.

Sportfysiotherapie Volwassenen van 18 jaar en ouder
Voor patiënten vanaf 18 jaar geldt, dat behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekeringen. Voor chronische patiënten zijn er andere regels.

Sportfysiotherapie voor kinderen tot 18 jaar
Voor kinderen tot 18 jaar worden behandelingen merendeels vanuit de basisverzekering vergoed:

  • de eerste 18 behandelingen per jaar (daarboven vanuit een eventueel aanvullende verzekering van de ouders);
  • behandeling van aandoeningen uit de chronische lijst hebben een volledige dekking vanuit de basisverzekering.


Chronische aandoeningen
De vergoeding van behandelingen voor chronische patiënten wordt vanaf de 21e behandeling vanuit de basisverzekering geregeld. De eerste 20 behandelingen worden vanuit de aanvullende verzekering vergoed, indien u die aanvullende verzekering ook voor bekken fysiotherapie heeft afgesloten.