Kaakfysiotherapie / CMD therapie


Ronald Koens

Fysio Manueeltherapeut, Dry Needling, KaakfysiotherapeutRonald is fysiotherapeut sinds 2000. Vervolgens heeft hij Cyriax gevolgd (therapie gebaseerd op orthopedische geneeskunde) en is hij succesvol afgestudeerd manueeltherapeut sinds 2009. Daarna heeft hij Dry Needling afgerond in 2011. Ook ligt zijn interesse bij klachten in en rondom de kaakregio.  


Telefoon: 0252-517145

Email: info@fysiotherapie-elsbroek.nl 

Werkzaam op alle locaties

Wat doet de kaakfysiotherapeut?

De kaakfysiotherapeut, ook wel orofaciaal therapeut genoemd. Kan u helpen bij klachten in het hoofd/ hals gebied en het kauwstelsel. De kaakfysiotherapeut geeft uitleg over het functioneren en gebruik van het kauwstelsel, daarnaast geeft de kaakfysiotherapeut ook adviezen voor een juist hiervan. Ook kan hij helpen bij het afleren van bepaalde (verkeerde) gewoontes die tot overbelasting van het kauwstelsel. Vaak bent u zich hier niet bewust van.


Door adviezen en begeleiding kan de kaakfysiotherapeut helpen met het afleren van deze gewoontes, bijvoorbeeld zoals het klemmen van de kiezen, tongpersen en tandenknarsen.


Daarbij kan kaakfysiotherapie zeer effectief zijn bij veelvoorkomende klachten als:

  • Knappende kaakgewrichten
  • Kaakklemmen en/of tandenknarsen
  • Oorsuizen of oorklachten
  • Nek- en schouderklachten
  • Hoofdpijnklachten
  • Klachten in het hoofd/halsgebied die te maken hebben met spanningsfactoren


Verder leert hij de patiƫnt onder andere zelfmassage ter ontspanning van de kauwspieren en het vergroten van de mondopening, ontspanningsoefeningen en oefeningen ter verbetering van de functie van het kauwstelsel.

Ruim 21% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van genoemde kaakproblemen, slechts 2-3 % zoekt hulp.


De behandeling wordt door de verzekering vergoed indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie. Sinds 2007 kunt u zonder verwijzing van de huisarts via de directe toegankelijkheid rechtstreeks naar de fysiotherapeut.