Duizeligheidstherapie / BPPD

Joost Ruigrok

Master Manueeltherapeut / McKenzietherapeut / pratijkeigenaar / duizeligheidsklachten


Duizeligheidsklachten behandelt Joost al sinds 2007. Vanuit het Alrijne Ziekenhuis heeft Joost zijn start gemaakt met het behandelen van deze klachten. Sinds de afgelopen jaren heeft hij veel ervaring opgedaan en zijn er honderden patienten langsgekomen. 


Telefoon: 0252-517145

Email: info@fysiotherapie-elsbroek.nl 

Werkzaam op alle locaties.


Duizeligheid / BPPD / Vertigo klachten / draaiduizeligheid


Duizeligheid is één van  de specialisaties bij Fysiotherapie Elsbroek.   Duizeligheidsklachten behandelt Joost al sinds 2007. Vanuit het Alrijne Ziekenhuis heeft Joost zijn start gemaakt met het behandelen van deze klachten. Sinds de afgelopen jaren heeft hij veel ervaring opgedaan en zijn er honderden patienten langsgekomen. 


De meest voorkomende vorm van draaiduizeligheid is BPPD (Benigne paroxismale positieduizeligheid). De draaiduizeligheid ontstaat wanneer je specifieke bewegingen maakt met je hoofd. Dit is een vorm van duizeligheid die ontstaat doordat het evenwichtsorgaan niet goed functioneert en wordt uitgelokt bij bepaalde bewegingen van het hoofd. Het komt vaak voor dat mensen wakker worden met duizeligheid of dat BPPD ontstaat na een val, klap met het hoofd, schedeltrauma of na een lange griepperiode. BPPD is met 1 a 2 behandelingen zeer goed behandelbaar met fysiotherapie.


Oorkristallen:

Bij BPPD is er een probleem met het evenwichtsorgaan. Er bewegen kristalletjes in een van de kanaaltjes van het evenwichtskanaal. Hierdoor wordt het desbetreffende kanaal gevoelig voor positieveranderingen van het hoofd en ontstaat draaiduizeligheid. In het onderzoek dat we doen bij BPPD, testen we of de BPPD rechts of links zit en in welk van de drie kanalen de kristallen zich bevinden.


Er zijn ook andere vormen van duizeligheid zoals:

  • Cervicogene duizeligheid
  • Neuritis vestibularis
  • Ziekte van Ménière
  • Duizeligheid als symptoom van hyperventilatie, zie ook ademhalingsproblemen


Heb je BPPD?

Bel of email ons. We proberen je in dat geval zo snel mogelijk in te plannen. Niets is zo vervelend om de hele dag met duizelingen rond te lopen, zeker wanneer sommige duizelingen zeer snel opgelost kunnen worden, ookal heeft u al maanden klachten. 


Behandeling van BPPD

De behandeling bij BPPD bestaat uit het 'terugleggen van de kristallen uit het kanaal naar centraal via repositiemanoeuvres. Nadat we bepalen in welk kanaal de BPPD gepositioneerd is voeren we de manoeuvre uit. Vaak ben je snel van je klachten af.


De behandeling van duizeligheid kan ook bestaan uit:

  • Habituatietraining / vestibular rehabilitation Therapy (VRT): oefeningen die de gevoeligheid van het evenwichtsorgaan verminderen
  • duizeligheid bij hyperventilatie
  • duizeligheid als gevolg van positie (veranderingen) van de nek (zoals na een val of whiplash)