McKenzietherapie

De mcKenzie methode


Fysiotherapie Elsbroek werkt al geruime tijd met de De McKenzie Methode. 


De McKenzie Methode is een methode voor onderzoek en behandeling van pijn aan de wervelkolom en ledematen. Deze methode is ontwikkeld door Robin McKenzie uit Nieuw Zeeland en wordt al meer dan 30 jaar wereldwijd gebruikt. De McKenzie Methode is bekend geworden doordat er uitstekende resultaten bij lage rug- en nekklachten (al dan niet met uitstraling in benen of armen) behaald worden. Bovendien geeft deze methode ook goede resultaten bij behandeling van de overige gewrichten, zoals bijvoorbeeld de schouder en de heup. Het doel van de methode is niet alleen de klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen, maar ook te zorgen dat deze in de toekomst zo min mogelijk terugkeren!


Wat is de mcKenziemethode? 

De McKenzie Methode is een onderzoeks- en behandelmethode die gebruik maakt van specifieke oefeningen, die u ook zelfstandig kunt (blijven) doen. Indien nodig wordt deze methode ondersteund door zogenaamde manuele mobilisatietechnieken. Het is niet dat u door een machine gaat zoals bij een MRI-scan maar een (reeks van) oefening(en) speciaal bedoeld voor uw klachten.


Doel van de mcKenziemethode

De Mckenzie Methode is geschikt voor onder andere rugklachten. Rugklachten worden vaak erger wanneer u bepaalde bewegingen maakt. In sommige gevallen is het zelfs zo erg dat de pijn uitstraalt naar andere lichaamsdelen. Bij de McKenzie therapie wordt op grond van een uitgebreid bewegingsonderzoek een duidelijk beeld geschetst van de klacht. Deze therapie heeft als doel in het kort: klachten zo snel mogelijk laten verdwijnen en tegelijkertijd ervoor zorgen dat deze in de toekomst zo min mogelijk terugkomen.


Bij welke klachten helpt deze methode? 

McKenzie therapie wordt toegepast voor verschillende klachten waarbij de oorzaak vaak onduidelijk van is. Hierbij kunt u denken aan:

  • hoofdpijn
  • klachten na een ongeval
  • langdurige rugklachten
  • pijn in arm of been
  • schouderklachten
  • spit en acute nekklachten
  • uitstralingspijn in arm, been, bil, schoudergebied
  • whiplash


Behandeling met mcKenzietherapie

Voor de McKenzie methode hebben fysiotherapeuten een extra scholing nodig. Bij ons in de praktijk gebruikt Joost Ruigrok deze behandelmethode. 

Tijdens de Mckenzie Methode gaat hij bij u op zoek naar bewegingen die uw klacht verergeren of verminderen. Typisch voor de McKenzie methode zijn handelingen die vaak herhaald worden. Ook gaat onze fysiotherapeut bij u op zoek naar uitstralende pijn. Deze pijn wordt door middel van actieve bewegingen gecentraliseerd. Dit houdt in dat de pijn in de armen of benen vermindert en de pijn terugtrekt naar bijvoorbeeld de rug. Na een duidelijke diagnose begint de behandeling gericht op uw zelfredzaamheid. U leert met slechts enkele eenvoudig oefeningen uw klachten te verbeteren en op deze manier zo snel mogelijk te herstellen. Daarnaast geeft Joost aandacht aan uw houding en bewegingen in het dagelijks leven.

Joost Ruigrok

Master Manueeltherapeut / praktijkeigenaar / mcKenzietherapeut


Joost is afgestudeert mcKenzietherapeut. Naast de 4 delen (basis + advanced problem solving) heeft hij ook alle extra subcursussen gevolgd, waaronder extremiteiten, hoofdpijn en hernia's. 

Telefoon: 0252-517145

Email: info@fysiotherapie-elsbroek.nl 

Werkzaam op alle locaties